Kompletterad ansökan från Tasman

Tasman Metals AB har nyligen inkommit med sin kompletterade ansökan om ny bearbetningskoncession för gruvan i Norra Kärr till Bergsstaten. Företagets tidigare tillstånd upphävdes av Högsta Förvaltningsdomstolen och man ålades att komplettera med en miljökonsekvensbeskrivning (läs en kort sammanfattning här). Efter att anståndet för kompletteringen flyttats fram fler gånger har nu dokumenten mottagits. Vi har tagit del av dessa och Tasmans planer verkar inte ha förändrats. Företaget planerar att leda processvattnet från gruvan utanför Gränna till lilla Adelövsån, samt lägga sandmagasinet mitt på vattendelaren mellan Vättern och Svartåsystemet. De menar att vattnet i området kommer att försämras, men inom så kallade godkända gränsvärden.

Kampen för Norra Kärr fortsätter och vi i NF Tranås, med flera, kommer tillsammans med miljöjurist Gunilla Högberg Björck att likt tidigare arbeta för att gruvetableringen inte blir av! Om du vill engagera dig i frågan eller har frågor kan du höra av dig till vår dedikerade arbetsgrupp Värna Vattnet.

På bilden visar Torsten dagens vattennivå i Adelövsån.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.