Politikersvar om tåg och gruva

För att inför valet informera om Tranås kommuns politikers åsikter i viktiga naturfrågor, presenteras nedan sammanfattade svar från NF Tranås politikerutfrågning den 21 augusti rörande frågorna om gruvan i Norra Kärr och höghastighetsbanan. Med fördel kan även artikeln om utfrågningen i dagens upplaga av Tranås-Posten läsas. Vår förhoppning är att publicera svaren för resterande frågor senare.

Norra Kärr:

MP (Matilda Forsärla, Kew Nordqvist), SD (Thorbjörn Johansson) och V (Karin Sissek) – säger tveklöst nej till en gruva i Norra Kärr, precis som de gjort under flera år.

KD (Mats Antonsson) – säger tydligt nej till en gruva och partiet har presenterat en ny motion, som dock ej än behandlats, om att Tranås kommun ska säga klart nej till en gruvetablering.

S (Mikael Stenqvist) och L (Erik Nygårds) – motsätter sig en gruvetablering efter att ha sett Tasmans nya ansökan, för att inte riskera ett försämrat dricksvatten och att Svartån eller sjön Sommen hotas.

C (Leif Andersson) – menar att metallerna behövs, men säger nej till en gruva.

M (Anders Wilander) – menar att metallerna behövs för en grön omställning, men vill skydda våra vatten och väntar därför på Bergsstatens och Tasmans svar på kommunens remissyttrande.

Höghastighetsbanan:

SD och V – säger, likt tidigare, tydligt nej till en höghastighetsbana.

S – menar att staten beslutar och att man inte äger frågan.
(NF-kommentar: man har dock t.ex. i kommunfullmäktige beslutat om olika stationslägen, som starkt påverkar Sommen.)

C – är osäkra, men menar att det idag är trångt på spåren samt att ett nytt spår behövs för klimatet och avvaktar därför fortsatt process.

L – är kluvna, då de anser att sjön Sommen verkligen borde skyddas, men vill samtidigt ha höghastighetståget och ett centralt stationsläge.

MP – ser helst inte att banan går över sjön Sommen, men förordar likväl höghastighetståget.

KD – anser att ökad kollektivtrafik behövs och säger därför ja till höghastighetsbanan, men kan eventuellt tänka sig snabbspår enligt NF:s förslag istället.

M – tycker att Sommen är skyddsvärd, men att det finns större hot mot sjön än broar och säger således ja till banan; säger också att om banan dras som kommunen önskat måste höghastighetstågen stanna i Tranås, men i annat fall bör sjön inte påverkas.
(NF-kommentar: enbart regionala snabbtåg kommer att stanna i Tranås med nuvarande plan och dragning.)

 

Dela

Kommentera

One thought on “Politikersvar om tåg och gruva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.