Upphävd detaljplan för Bianäset i Ydre

Som många säkert vet engagerar sig NF Tranås i naturpåverkande planärenden i vårt lokalområde. Nu har just ett sådant ärende fått ett preliminärt avslut. Det gäller nämligen fastigheten Torpa 1:1, även kallad Bianäset, i Ydre kommun invid sjön Sommen. En detaljplan för byggnation av 22 villor nära stranden antogs av kommunfullmäktige den 25 juni 2018, men NF Tranås och länsförbunden i Jönköping och Östergötland, samt en granne till fastigheten, överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen i Växjö. Omprövandet godtogs och domen föll den 2 januari – att kommunens beslut att anta detaljplanen upphävs. Domstolen resonerar i linje med bland annat NF:s synpunkter att riksintresset Sommen bör skyddas, att fornminnes- och naturvärdena i området är stora och att en miljökonsekvensbeskrivning borde ha genomförts innan planen antogs. Ydre kommun kan överklaga mark- och miljödomstolens beslut, men det kommer i så fall att ta tid.

Vi är förstås väldigt glada att området och sjön bevaras, och att domstolen visar att utpekade LIS-områden inte utan vidare går att få igenom för att upphäva strandskyddet. För de intresserade finns domslutet att läsa genom att klicka här.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.